Echipajul format din Ciprian Lupu și Andrei Pintilii va lua startul în prima etapă internațională din carieră, la Rally di Roma Capitale. Pregătirile pentru competiția din Italia au durat mai bine de un an. Așteptările sunt mari, însă pilotul brașovean va aborda cu maturitate și cu pași calculați primul raliu de peste hotare.
Ciprian Lupu, singurul pilot utilizator de scaun rulant cu tetraplegie participant în Campionatul Național de Raliuri al României, Campion Național la categoria Debutanților în sezonul 2021, va participa în perioada 28-30 iulie la Rally di Roma Capitale 2023. Etapa contează pentru clasamentul European Rally Championship (Campionatul European de Raliuri).
Luna iulie a anului 2023 va rămâne în memoria lui Ciprian Lupu drept una specială, căci ea va consemna primul start oficial într-o competiție internațională. Nu cu mult timp în urmă pentru Ciprian părea doar un vis să ia startul într-o competiție automobilistică, mai cu seamă că de la vârsta de 18 ani utilizează un scaun rulant. Imposibilul s-a dovedit a fi posibil datorită tenacității și ambiției, iar Ciprian a obținut pe rând certificatul de absolvire a unei școli de pilotaj, apoi licența sportivă eliberată de Federația Română de Automobilism Sportiv.
Mai apoi a luat startul în competiții de viteză în coastă și raliuri, împotriva sportivilor fără dizabilități. În 2023, performanțele lui Ciprian Lupu au fost consemnate și în Cartea Recordurilor. Este prima persoană utilizatoare de scaun rulant care obține titlul de campion național la o competiție automobilistică.
La volanul unei noi mașini: Renault Clio Rally5
După mai multe evoluții apreciate în România, după ce a acumulat experiență pe parcursul a nu mai puțin de trei sezoane în competițiile de raliu, Ciprian ridică mănușa unei noi provocări și pornește să „cucerească” o competiție europeană. Pregătirea pentru etapa italiană – Rally di Roma Capitale – a început cu mai bine de un an în urmă, în primă fază desfășurându-se mai multe simulări financiare care să dovedească dacă visul este posibil. Achiziționarea noului automobil de concurs, Renault Clio Rally5, la bordul căruia Ciprian, secondat de navigatorul său, Andrei Pintilii, a concurat în sezonul 2023, a avut ca justificare și participări viitoare la etape internaționale.
Automobilul a avut nevoie de o omologare specială din partea federației de profil (FIA) pentru sistemul de comandă și operare pe care îl folosește Ciprian și care a fost conceput și construit în Italia de Handytech – Soluzioni Per Disabili. O comisie FIA s-a deplasat la Cluj-Napoca, unde a analizat modificările efectuate și și-a dat girul pentru acceptarea Renault-ului Clio la start. Atât oficialii FIA (în frunte cu membrii comisiei pentru persoanele cu dizabilități), cât și organizatorii de la Roma, Automobil Club Român (în calitate de autoritate sportivă națională), FRAS și Napoca Rally Academy (echipă din care face parte Ciprian) și-au arătat sprijinul necondiționat pentru îndeplinirea visului pilotului din Brașov.
Competiția de la Roma se va desfășura în perioada 28 – 30 iulie
Dar vor mai exista două zile premergătoare în care echipajele vor efectua recunoașterile probelor speciale și verificările tehnice și administrative necesare. O noutate pentru perechea Lupu/Pintilii este folosirea pentru prima dată a anvelopelor MRF Tyres. Un avantaj mare la prima participare internațională este că la Roma, Ciprian îi va avea în preajmă pe coechipierii de la Napoca Rally Academy, Simone Tempestini, Sergiu-Sebastian Itu, Norbert Maior și Francesca Maior. De această delegație se va ocupa, din postura de coordonator, Marco Tempestini, fondator Napoca Rally Academy. Din acest punct de vedere, adaptarea lui Ciprian și a lui Andrei va fi mai ușoară.
„Am avut un vis să particip la competiții auto, apoi unul să particip și la etape internaționale. Am crezut cu îndârjire că totul este posibil și că nu există acel „imposibil” despre care am tot auzit. Pornesc cu inima deschisă către Roma. Știu că am alături oamenii potriviți și că mă pot baza pe ei în orice situație. Știu și că nu va fi ușor. Însă dacă mi-am propus să iau startul în ERC înseamnă că sunt conștient de nivelul la care vreau să particip.
Sper ca prezența acestui echipaj inedit să fie un exemplu concret și pentru alte persoane cu dizabilități că se poate. Le mulțumesc mult tuturor celor care au pus umărul la acest moment. Tuturor celor care ne-au fost alături necondiționat încă de când am ales mașina, apoi, după ce am comandat-o și primit-o, după ce am efectuat primele teste cu ea și apoi starturi oficiale. Îi mulțumesc frumos și lui Andrei că are încredere în mine și în acest proiect!”, a concluzionat pilotul Ciprian Lupu.
Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like