Profesorul universitar Răzvan Enoiu, președinte onorific al ACS Transilvania Brașov, face o analiză a situației generate de criza Covid-19 în sport, la 7 ani de existență a clubului.
A trecut un an de la debutul pandemiei de coronavirus, iar sportul este unul dintre domeniile afectate, care încearcă să găsească soluții pentru a trece cumva peste această criză.
Președintele onorific al ACS Transilvania, club care pe 26 martie a împlinit 7 ani de existență, totodată profesor în cadrul Facultății de Educație Fizică și Sporturi Montane (Universitatea Transilvania), prof. univ. dr. hab. Răzvan Enoiu face o „radiografie” a sportului în general, a activității clubului la conducerea căruia se află, dar și a situației învățământului superior.
„Dacă aș descrie într-un singur cuvânt situația aceasta în sport, aș spune că e grea. Din mai multe motive. Primul, condițile impuse pe fondul prevenirii răspândirii infecției cu coronavirus. Al doilea, blocajele de sorginte economică apărute în acest context. Dar cel mai grav mi se pare că sportul nu are spectatori, Vorbim de un spectacol, ori spectacolul fără spectatori nu poate exista. Singura soluție este, din punctul meu de vedere, să continuăm să practicăm sportul. Este, dacă vreți, un exercițiu de voință destinat tuturor: sportive, părinți, antenori, oficiali implicați în fenomen. Există și un aspect pozitiv, cei care vor continua să se pregătească susținut în această perioadă, cred, vor avea șanse mari la performanțe pe plan național în perioada următoare”, a precizat prof. Răzvan Enoiu.
Acesta este sigur, însă, că după terminarea acestei stări de care se face vinovată pandemia, lucrurile vor reveni la normal în sport: „Copiii doresc să facă sport, familiile acestora sunt dispuse să-i susțină, important ar fi ca asociațiile sportive și cluburile să le ofere condițiile necesare, atât din punct de vedere tehnic, cât și logistic pentru a practica sportul”.
„Ne adaptăm, inovăm!”
ACS Transilvania încearcă să reziste în toată această perioadă, traversând-o cu motivația de a continua misiunea sa de bază, aceea de a atrage copiii și tinerii către sport, în scopul construirii de către aceștia a unor vieți sănătoase, în armonie cu idealul ființei umane, ceea ce fundamentează dezvoltarea unei societăți sănătoase, viguroase și puternice.
„Planurile noastre pot fi formulate simplu, dar cuprinzător, în câteva cuvinte: continuăm, ne dezvoltăm, ne adaptăm situației, inovăm. Cred că sintagma «pe termen lung» sr trebui corleată cu durata pandemiei. Observăm schimbări rapide în societate, de cele mai multe ori acestea surprinzându-ne. Tocmai din acest motiv, ACS Transilvania își propune să sesizeze la timp sensul schimbărilor, pentru a se adapta din mers acestor ș ia reuși să înțeleagă și să valorifice eventualele situații nou create. Criza aduce și oportunități. Este posibil ca nivelul atins în pregătire de echipele din toată țara să înregistreze un mic regres. De aceea, considerăm că seriozitatea în pregătirea echipelor noastre, împreună cu dorința de performanță, vor reprezenta factorii de bază pentru obținerea unor rezultate cu impact maxim la nivelul clasamentelor naționale”, a afirmat președintele onorific al clubului brașovean.
Pentru studenții de la EFS s-a schimbat totul
Referitor la activitatea didactică, prof. Răzvan Enoiu spune că pentru studenții de la EFS, în această perioadă, s-a schimbat totul.
„Întregul sistem de învățământ experimentează sistemul online. Există cel puțin un aspect pozitiv, iar acesta este existența platformei e-learning la nivel de universitate, unde au existat și există posibilități excelente pentru derularea activităților didactice. Am fost oarecum pregătiți, conducerea universității intuind de ceva timp importanța acestui tip de instruire și luând măsuri excelente pentru dezvoltarea lui”.
Pregătesc viitoare cursuri în limba engleză
Odată cu accentuarea sistemului online, mai mulți studenți participă la cursuri, cel mai probabil datorită timpului economisit prin accesarea platformei, comparativ cu deplasarea fizică la sala de curs.
„Cum învățământul funcționează și în condiții de pandemie, reprezentând o profesie sigură pe piața muncii, se constată o creștere foarte vizibilă a tinerilor care doresc să urmeze cursurile facultății noastre. Acest fapt ne oferă baza realizării unor programe de studii și într-o limbă de circulație internațională, engleza, înscriindu-ne astfel, în strategia de internaționalizare a Universității Transilvania”, a încheiat prof. univ. dr. hab. Răzvan Enoiu.
Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!