vineri, iunie 14, 2024
AcasăHandbalCristina Neagu, fostă jucătoare la Rulmentul Brașov, record fantastic în handbalul european

Cristina Neagu, fostă jucătoare la Rulmentul Brașov, record fantastic în handbalul european

România nu mai poate obține calificarea în semifinalele Campionatului European, dar Cristina Neagu a reușit din nou să iasă în evidență și a stabilit un nou record.

Cristina Neagu a înscris de 9 ori în înfrângerea cu Muntenegru și a devenit cea mai bună marcatoare din istoria Campionatelor Europene, atât la feminin, cât și la masculin, cu 296 de goluri.

Precedentul record îi aparținea islandezului Gudjón Valur Sigurdsson: 288 de goluri.

Jucătoarea noastră își poate îmbunătăți recordul în meciul cu Germania (miercuri, de la ora 16:30).

Înaintea plecării spre Macedonia de Nord, Cristina Neagu spunea că este „probabil” ultimul Campionat European din carieră, al optulea, după ce debutul său a avut loc în 2008, la ediţia din aceeaşi ţară.

S-a remarcat la Rulmentul Brașov

În 2006, la vârsta de 18 ani, Cristina a fost remarcată de clubul profesionist Rulmentul Municipal Brașov, fiind transferată la echipa antrenată de Mariana Târcă, fosta mare jucătoare a echipei naționale de handbal feminin a României. Neagu a devenit rapid componenta de bază a echipei „Rulmentul”, fiind declarată sportiva anului în Brașov.

În 2007, este convocată de antrenorul Gheorghe Tadici la Națională, fiind inclusă în echipa care a participat la Campionatul Mondial din Franța, unde România s-a clasat pe locul IV. În meciul în care echipa română a învins țara gazdă Cristina Neagu a strălucit, fiind cea mai bună jucătoare de pe teren.

După meci, ea a declarat: „Meciurile tari călesc orice jucător. Nu mi-a fost frică deloc, chiar dacă în fața mea era Valerie Nicolas. Domnul Tadici mi-a spus să arunc la poartă cu curaj și așa am făcut. E cea mai frumoasă seară din viața mea”.

A jucat în Cupa Cupelor pentru Brașov

Sub bagheta Marianei Târcă și apoi a lui Herbert Müller, Cristina Neagu a avut evoluții spectaculoase în echipa „Rulmentului”, jucând, în 2008, în finala Cupei Cupelor, unde echipa brașoveană a fost învinsă de norvegienele de la Larvik HK cu scorul de 50-40. La „Rulmentul”, Cristina a fost coechipieră cu vechea sa prietenă Patricia Vizitiu, jucătoarele rămânând nedespărțite și în ziua de azi.

În campionatul intern, cu Cristina Neagu în echipă, „Rulmentul Municipal Brașov” a devenit vicecampioana României în 2007 și 2008, având-o ca antrenoare pe Mariana Târcă, precum și în 2009, cu Herbert Müller pe banca tehnică. Toate cele trei finale au fost disputate în fața rivalelor de la Oltchim Râmnicu Vâlcea.

În 2008, clubul brașovean a început să experimenteze o situație financiară dificilă, care s-a prelungit și în 2009. Jucătoarele nu au mai fost plătite la zi, existând uneori întarzieri de mai multe luni în acordarea salariilor, ceea ce a dus la o situație foarte tensionată în echipă. Suma datorată de club Cristinei Neagu depășea 3 miliarde de lei vechi.

Memorii la FRH

În aceste condiții, Neagu, aflată sub contract cu clubul brașovean până pe 30 iunie 2010, și prietena sa, Patricia Vizitiu, au depus la Federația Română de Handbal memorii prin care solicitau să devină jucătoare libere de contract. Ulterior, gestul celor două a fost urmat și de Woo Sun Hee, jucătoarea sud-coreeană a „Rulmentului”, pentru același motiv, neplata salariului.

Herbert Müller, antrenorul echipei, declara despre această situație: „În calitate de antrenor, nu pot decât să sper că nu se va pune problema ca Neagu să părăsească Rulmentul Brașov. Știu că are oferte, dar dacă nu ar avea, ar însemna că lumea handbalului din Europa este oarbă. Nu pot spune cât valorează în bani, dar din punctul meu de vedere este de neînlocuit și vrem să construim viitoarea echipă a Rulmentului în jurul ei.”

Teodor Florescu, patronul echipei brașovene, și Remus Cojocaru, președintele clubului, au declarat că au făcut toate eforturile pentru a o păstra pe Cristina Neagu la „Rulmentul”, plătindu-i în primă fază o mare parte din restanțele financiare, însă jucătoarea, alături de Patricia Vizitiu, a fost fermă, solicitând în continuare desfacerea contractului.

Și-a continuat cariera la Oltchim

Pe 24 februarie 2009, Secretarul general al Federației Române de Handbal, Mihai Marinescu, a declarat că handbalistele Cristina Neagu și Patricia Vizitiu au devenit libere de contract, după ce, în data de 23 februarie, expirase termenul impus pentru ca Rulmentul Brașov să le achite salariile restante din luna mai 2008.

În această perioadă, de Cristina Neagu s-au interesat câteva cluburi importante precum Hypo Niederösterreich sau Viborg HK, acesta din urmă fiind gata să-i plătească sportivei un salariu de 200.000 de euro pe an. În final, în urma negocierilor conduse de Ioan Gavrilescu, președintele clubului Oltchim, Cristina Neagu a semnat pentru campioana României, antrenată la acea dată de Radu Voina. Odată cu ea, clubul vâlcean a transferat-o și pe Patricia Vizitiu.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like

RELATED ARTICLES

ULTIMELE ȘTIRI