luni, iulie 22, 2024
AcasăFotbalFC Santa Claus, clubul de fotbal al lui Moş Crăciun în Laponia

FC Santa Claus, clubul de fotbal al lui Moş Crăciun în Laponia

FC Santa Claus, clubul lui Moş Crăciun aflat în Rovaniemi, oraşul Moşului, activează în a şasea ligă finlandeză. Componenţii echipei sunt poliţişti, fotografi sau tâmplari. Unii lucrează la poştă, unde vin scrisorile adresate lui Moş Crăciun, relatează L’Equipe.

Moşul este şi pe emblema clubului din Laponia.

FOTO: Facebook FC Santa Claus
FOTO: Facebook FC Santa Claus

“Rolul său este să ne facă să ne facă să funcţionăm şi, din când în când, vine la meciurile noastre şi organizăm evenimente drăguţe cu el”, spune Juha Etelainen, care se ocupă cu relaţiile cu presa la club.

Aime Salay, care s-a alăturat echipei în 2021, explică de ce există echipa FC Santa Claus: “Jucăm doar de plăcere şi ca să ne menţinem în formă. Proiectul este menit şi să facă oamenii să zâmbească, în special pe copii”,

În fiecare an, satul oficial al lui Moş Crăciun este vizitat de  jumătate de milion de oameni. Drept urmare, echipa de fotbal înfruntă uneori echipe de turişti. “Am jucat împotriva irlandezilor. Erau încântaţi să fie aici”.

Clubul a fost înfiinţat în 1992, prin fuzionarea Rovaniemen Reipas şi Rovaniemen Lappi. “Numele Santa Claus vine de la originea lui Moş Crăciun. Industria a început să se dezvolte în anii 1990, Apoi, doi oameni au descoperit că aacesta poate fi un nume grozav şi aşa s-a dovedit a fi”, a afirmat Juha Etelainen.

Într-un oraş în care ninge mai mult de jumătate de an şi unde temperatura poate ajunge la -30 °C, antrenamentele nu sunt uşoare. “Este mai mult sau mai puţin amuzant să joci pe zăpadă şi în frig. Când eram tânăr, pe terenuri îngheţate, ne puneam şuruburi la ghete”, spune fostul fotbalist.

FOTO: Facebook FC Santa Claus
FOTO: Facebook FC Santa Claus

Iarna, echipa se antrenează mai mult în sală şi practică futsal.

Clubul chiar a semnat un parteneriat cu o firmă chineză, ceea ce i-a permis să facă deplasări pentru a juca meciuri amicale cu foste glorii ca Alessandro Del Piero şi Michael Owen.

Deviza echipei – “Nu încetaţi niciodată să credeţi” – face trimitere la existenţa lui Moş Crăciun în ochii copiilor. FC Santa Claus vinde tricourile sale în întreaga lume şi chiar în 2010 a făcut o donaţie către Unicef.

Simo Roiha a jucat pentru Santa Claus înainte de a ajunge la RoPS Rovaniemi, cu care a evoluat în prima ligă. “Un prieten mi-a povestit că într-o zi, când eram la club, am participat la Cupa Mondială pe zăpadă şi am câştigat îmbrăcaţi în elfi în timp ce beam lichior de ouă. Ne-am distrat atât de tare încât nu îmi mai amintesc de acea victorie. Poate că mi-au dat cam mult lichior de ouă”, povesteşte Roiha.

FOTO: Facebook FC Santa Claus
FOTO: Facebook FC Santa Claus

Clubul a fost dizolvat în 2019, încă echipa masculină s-a relansat în 2021 şi secţia feminină îi va urma.

RELATED ARTICLES

ULTIMELE ȘTIRI