marți, martie 21, 2023
AcasăRugbyNaţionala României pregăteşte debutul în Rugby Europe Championship cu 34 de jucători

Naţionala României pregăteşte debutul în Rugby Europe Championship cu 34 de jucători

Staff-ul tehnic al naţionalei de rugby a României a demarat pregătirea pentru debutul în Rugby Europe Championship 2023 cu un lot de 34 de jucători, potrivit site-ului Federaţiei Române de profil.

„Stejarii” vor întâlni pe 4 februarie, pe teren propriu, Polonia. Pentru această partidă, staff-ul tehnic a selecţionat 19 înaintaşi şi 15 jucători de treisferturi.

De remarcat, convocarea în premieră a lui Thomas Creţu de la Stade Francais Espoirs şi a lui Andrei Mahu de la Perpignan, a tânărului Alexander Dinu de la Massy Espoirs, precum revenirile în lot ale lui Marius Antonescu (după o accidentare) şi Vlad Nistor. De asemenea, după ce a evoluat pentru România A în meciul de pregătire cu Italia A, Robert Irimescu face parte din lotul primei reprezentative. Doi dintre jucătorii convocaţi, Ovidiu Cojocaru şi Jason Tomane, se pregătesc cu echipa, ei fiind în revenire după accidentări.

„Stejarii” vor să câștige meciul cu Polonia

„Este primul meci în Rugby Europe Championship. Primul meci cu noul staff şi vrem să facem o partidă cât mai bună pe teren propriu. De asemenea, va fi şi primul meci în faţa suporterilor şi este important să debutăm cu dreptul în noua competiţie. Cât despre meci, obiectivul este clar, trebuie să adunăm maximum de puncte în această partidă cu Polonia şi sperăm să putem să îi facem pe jucători să înţeleagă cât mai bine sistemul de joc, mă refer aici la cei din Franţa, pentru că cei din România care s-au pregătit în cele două săptămâni cu reprezentativa secundă cunosc deja acest sistem”, a declarat antrenorul principal Eugen Apjok.

„A fost foarte utilă pregătirea pentru meciul cu Italia, deşi rezultatul nu este cel pe care ni-l doream (3-64), dar am putut trage nişte concluzii şi să vedem ce avem de lucrat pentru viitor şi unde. Prioritară a fost pregătirea fizică, pentru că acolo ştiam că avem multe lucruri de îmbunătăţit. Acest cantonament cu jucătorii din ţară şi meciul de pregătire l-am folosit ca bază de selecţie pentru echipa naţională, sunt jucători care au dat satisfacţie şi jucători care nu s-au ridicat la aşteptările noastre.

În ceea ce priveşte selecţia pentru meciul cu Polonia, de la început am zis că suntem în căutare de jucători. Trebuie să îi vedem pe toţi, pentru că în momentul în care îi vezi fizic la antrenamente, vezi cum se adaptează, ai deja o altă perspectivă. Dorim să vedem cât mai mulţi jucători la echipa naţională. Ne dorim ca pentru primele trei meciuri să avem toţi jucătorii din Franţa pentru a-i vedea cum se adaptează la planul de joc, la ceea ce le cerem, pentru a avea continuitate ca joc şi ca integrare în sistem”, a mai spus Apjok.

2 grupe la Rugby Europe Championship

Începând cu sezonul 2023 al Rugby Europe Championship, competiţia se va desfăşura într-un nou format. Echipele sunt împărţite în două grupe. În urma clasamentului obţinut după disputarea meciurilor, primele două din fiecare grupă vor juca în semifinale pentru accederea în marea finală. Ultimele două clasate din fiecare grupă vor juca în semifinale, apoi în meciurile de clasament.

România face parte din Grupa B, alături de Portugalia, Belgia şi Polonia, în timp ce în Grupa A se află Georgia, Ţările de Jos, Spania şi Germania.

”Stejarii” vor întâlni pe teren propriu Polonia (4 februarie). Vor juca în deplasare cu Belgia (11 februarie) şi Portugalia (18 februarie).

România va participa în acest an la Cupa Mondială de Rugby din Franţa. Competiţia va avea loc între 8 septembrie şi 28 octombrie. România va evolua în Grupa B, alături de Africa de Sud, Irlanda, Scoţia şi Tonga.

Lotul pentru meciul cu Polonia:

Linia 1: Alexandru Savin (CSA Steaua), Ciprian Chiriac (SCM USV Timişoara), Vasile Bălan (CSA Steaua). Tudor Butnariu (CSA Steaua), Robert Irimescu (New York United). Eugen Căpăţînă (SCM USV Timişoara), Thomas Creţu (Stade Francais). Costel Burţilă (RC Hyeres Caraqueiranne La Crau), Gheorghe Gajion (Stade Montois), Ovidiu Cojocaru (CS Dinamo);

Linia a II-a: Marius Antonescu (Bourg-en-Bresse), Marius Iftimiciuc (Perigueux), Florian Roşu (CSM Ştiinţa Baia Mare), Andrei Mahu (Perpignan);

Linia a III-a: Cristi Chirica (RC Hyeres Caraqueiranne La Crau), Vlad Neculau (SCM USV Timişoara). Mihai Macovei (RC Bassin d’Arcachon), Alexander Dinu (Massy), Vlad Nistor (Union Sportive Seynoise);

Mijlocaşi la grămadă: Alexandru Ţiglă (CSM Ştiinţa Baia Mare), Alin Conache (SCM USV Timişoara), Gabriel Rupanu (SCM USV Timişoara);

Mijlocaşi la deschidere: Ionel Melinte (RC Hyeres Caraqueiranne La Crau), Vlăduţ Popa (CSA Steaua), Gabriel Pop (CS Dinamo);

Aripi: Nicolas Onuţu (CS Vienne), Mihai Lămboiu (CSM Ştiinţa Baia Mare), Alexandre Creţu (Limoux);

Centri: Hinckley Vaovasa (CSA Steaua), Taylor Gontineac (Rouen), Atila Septar (RC Toulon), Jason Tomane (CSM Ştiinţa Baia Mare);

Fundaşi: Marius Simionescu (SCM USV Timişoara), Paul Popoaia (CSM Ştiinţa Baia Mare).

Staff tehnic

Eugen Apjok – antrenor principal, David Ellis – antrenor pentru jocul în apărare, Sosene Anesi – antrenor pentru jocul în atac. Viorel Lucaci – antrenor pentru jocul în margine, Mihăiţă Lazăr – antrenor pentru jocul la grămadă ordonată. Valentin Ursache – antrenor pentru jocul la sol, James Hogben – antrenor secund cu pregătirea fizică. Daniel Carpo – antrenor secund cu pregătirea fizică (GPS). Paul Larter – specialist principal analiză de performanţă. David Popa – specialist secundar analiză de performanţă, Dan Wanya – medic, Brett Davison – consultat WR – Departamentul Medical. Constantin Sandu – kinetoterapeut, Marius Todosi – kinetoterapeut, Iustin Ilioiu – manager.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like

RELATED ARTICLES

ULTIMELE ȘTIRI