sâmbătă, februarie 24, 2024
AcasăMainScandalul blocării Aniei Cail să participe la JO de la Beijing: ministrul...

Scandalul blocării Aniei Cail să participe la JO de la Beijing: ministrul Novak cere demisii, COSR a tăiat finanțările

Una din controversele momentului în sportul românesc are în prim-plan situația sportivilor pe care Federația Română de Schi și Biatlon a decis să îi trimită la Jocurile Olimpice de la Beijing. Comitetul Executiv al COSR a decis cu majoritate de voturi (un vot împotrivă și o abținere) într-o ședință mixtă (prezență fizică și online) suspendarea finanțării Federației Române de Schi-Biatlon.

Decizia a fos tluată până la prezentarea unui raport în care să dovedească faptul că a adoptat și implementat măsuri prin care să se asigure că situațiile generate în contextul participării României la JO Beijing 2022 în legătură cu neocuparea locului cotă la schi alpin și lipsa oficialilor la sărituri cu schiurile nu se vor repeta.

Raportul va avea ca obiectiv principal protecția sportivilor și a imaginii entităților care aparțin Mișcării Olimpice, urmând a fi supus analizei comisiilor de specialitate ale COSR și spre aprobare Comitetului Executiv al COSR.

Prin excepție, Comitetul Executiv COSR a hotărât astăzi să mențină finanțarea programelor pentru participarea la JO Beijing 2022 și FOTE Vuokatti 2022.

Federațiile sportive naționale sunt singurele care pot nominaliza sportivi eligibili pentru participarea la JO, iar COSR, în conformitate cu prevederile Chartei Olimpice, nu poate accepta sau refuza un loc cotă pentru JO fără acordul acestora.

În cazul locului cotă refuzat pentru lotul de schi alpin a României la JO Beijing 2022, COSR nu a primit nici o nominalizare din partea FR Schi-Biatlon. În mod normal, acest loc ar fi trebuit primit de sportiva Coronei, Ania Cail, dar războiul acesteia si al antrenorului ei, Vasile Achiriloaie, cu Federația, a dus la această situație inacceptabilă.

 În acest context, ministrul sportului Eduard Novak a cerut demisia președintelui FRSB

Eduard Novak face o radiografie a controversei, considerând că este iaccepptabil ca FRSB să renunțe la un loc alocat României la competiția de la Beijing, în condițiile în care ministerul a finanțat cu 10 milioane de euro această federație.

„Consider că situația în care s-a ajuns în acest moment, în legătură cu locurile alocate României pentru Jocurile Olimpice de Iarnă de la Beijing la schi alpin feminin este una gravă”, scrie Eduard Novak pe pagina sa de facebook.

Pe scurt, FRSB, care are autonomie deplină în a decide pe cine trimite la Jocurile Olimpice, a ales pe singurul loc alocat României la schi alpin o sportivă tânără, de perspectivă, Diana Andreea Rentea (locul 1012 în clasamentul mondial) în dauna alteia, mai în vârstă, dar mult mai bine clasată și cu rezultate mai bune în ultima vreme, Ania Monica Caill (locul 197 mondial).

Conform FRSB, decizia a avut la bază considerente care au ținut de potențialul sportivei și de strategia lor de a investi în tineri.

Eduard Novak precizează că, în conformitate cu legea sportului și cu toate reglementările care se aplică în aceste situații, Ministerul Sportului nu are pârghii legale pentru a interveni în aceste decizii. Federațiile sunt cele care fac propunerile pentru loturile olimpice, iar, instituțional, ministerul nu poate interveni pentru a le schimba.

În urma retragerii Japoniei de la Jocurile Olimpice, s-au eliberat locuri suplimentare, iar acestea au fost realocate, unul dintre ele revenind României. Federația Română de Schi și Biatlon a decis să refuze locul, să nu profite de această șansă și să nu trimită încă o sportivă la Beijing.

„După ce în patru ani, din 2017 până în 2021, această federație a primit de la bugetul statului, prin Ministerul Sportului și Comitetul Olimpic și Sportiv Român, suma de aproape 10 milioane de euro, ia decizia absolut de neînțeles și de neacceptat să nu facă toate diligențele pentru a încerca să convertească acești bani într-o medalie. Motivația pe care au invocat-o, când am cerut explicații, a fost că s-a constatat că nicio altă sportivă nu îndeplinește criteriile stabilite pentru includerea în lotul olimpic”, mai scrie Eduard Novak, care solicită, în consecință, demisia președintelui FRSB.

El a transmis un mesaj foarte tranșant către reprezentanții FRSB și către cei ai Comitetului Olimpic și Sportiv Român.

„În acest moment, ca reprezentant al Ministerului Sportului, deci al statului, care a investit atâția bani în acest sport, consider că este inacceptabil ceea ce s-a întâmplat și că președintele Federației Române de Schi și Biatlon trebuie să-și asume răspunderea, inclusiv prin renunțarea la această funcție, pentru că nu mi se pare că a înțeles care este rolul său.

Dacă în acest moment mai există posibilitatea ca o a doua sportivă să ne reprezinte la Beijing la schi alpin, toată lumea, începând de la federație și continuând cu Comitetul Olimpic și Sportiv Român, trebuie să facă toate demersurile pentru ca ea să fie inclusă în lot și trimisă acolo și mă aștept ca acest mesaj să fie corect înțeles.”

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like

RELATED ARTICLES

ULTIMELE ȘTIRI

ULTIMELE COMENTARII